Valborgsmässoafton 2018

Mars, april och maj är ju vårmånader. Men under detta år, 2018, kan man verkligen undra om våren ens kommit när det är sista dagen i april, valborgsmässoafton. Vintern kom så sent och alla vårtecken har dröjt länge innan de visade sig.

Den traditionella majbrasan i Själsö hamn kunde dock tidsenligt tändas kl. 20.00 av Martin Ginzel. Den tidigare under dagen häftiga regnskuren med åska hade inte gjort brasan alltför svårantändlig. Snart spred majbrasan sin värme mot en ganska stor skara besökare. Den relativt hårda vinden var gynnsam, det blåste huvudsakligen från nordost och den inledningsvis tjocka våta röken drev ut över havet.

Väl uppvärmda var det dags för allsång. För varje år har allsången blivit allt bättre, även så i år. Allt fler besökare har anslutit sig till den stora kören och årets sång ljöd högt och finstämt, ja t.o.m. flerstämt ut över Själsö Hamn och Östersjön. De gamla välkända vårsångerna: Vintern rasar ut, Ja det är våren och Alla fåglar kommit re’n borde väl sätta fart på våren och när kören avslutade med ”Skeinar soli igen på ladingen” i Summarn Kummar hade den gjort allt för att locka fram våren.

G APPELQUIST