Forneldarnas natt 2016

När vårdkasen på stranden i Själsö tändes dröjde det inte lång stund innan ljusskenet lyste upp lång del av stranden och skenet syntes hela 3 mil norrut längs kusten enligt rapport som inkom under kvällen. Anders Thurén och Gustav Appelquist som byggt vårdkasen levde dock länge under stor ovisshet vid byggandet. Skulle vinden avta så att elden kunde tändas utan risk. Dagen innan blåste det 12 m/sek, men prognosen lovade avtagande vindstyrka. På morgon, lördagen 27 augusti, dagen för Forneldarnas natt, blåste det fortfarande c:a 8 m/sek, alldeles för hård vind. Men vinden avtog lyckligtvis successivt enligt prognosen och på kvällen var det nästan helt vindstilla.

Själsö Hamnförening, som stod för arrangemanget, kunde därför glädja sig åt att vädret var det bästa möjliga så här i slutet av augusti och kvällen blev trivsam för de c:a 80 deltagarna som sökt sig till platsen. Arrangemanget inleddes med tipspromenad där 10 kniviga lokala frågor om i Själsö skulle besvaras. Frågorna med svar och de bästa resultaten finns nedan.

Under kvällen kunde deltagarna njuta av väl avstämd musik under den milda augustikvällen. För musiken svarade Patrik Silvereke på dragspel och Richard Häger på fiol. När skymningen kom tändes de 20 facklorna längs stranden och kl. 20.30 tändes så vårdkasen.

Samtidigt som elden tog fart i vårdkasen tändes omkring 700-900 eldar runt Östersjön för att fira Forneldarnas natt. Till den sprakande brasan hälsade Gustav Appelquist alla deltagare välkomna och Gustav berättade om vårdkasar och firande av forneldar. Under svensk-finska kriget mot Ryssland 1809 passade ryssarna på att erövra Gotland. Man landsteg med 1800 man vid kusten i Grötlingbo. Gotlänningarna tände då vårdkasar för att skicka meddelande om invasionen. Efter tre veckor gav ryssarna upp och åkte hem. Firandet av forneldar startade 1992 då Finland firade 75-års jubileum av sin frigivning från Ryssland. Sedan spred sig firandet till Estland och vidare söderut och över till Sverige. Firandet av forneldar kan även ses som avslutning på sommaren och att hösten är i antågande.

Vid den provisoriskt uppsatta serveringen serverade Majsan Kalmén, Gerd Johannisson och Martina Kalmén varmkorv, kaffe, strömmingsflundra m.m.

Tipspromenaden

Grattis till segraren Ann-Marie Pettersson som hade rätt på alla 10 frågorna

Frågorna på tipspromenaden.

Svaren finns i slutet

 1. Själsö Bageri har blivit mycket populärt med många besökare. Det har tidigare bedrivits café verksamhet på annan plats i Själsö. Var bedrevs denna verksamhet?
  1 I en av hamnbodarna i Själsö hamn
  X I den byggnad som kallas Gröna gården
  2 I den byggnad som tidigare kallades Skälsö gård och som många idag kallar gamla Skälsö (ligger vid allén på Själsövägen)

 2. Claes Johansson och Fredrik Ekman driver tillsammans Själsö Bageri. Vilket gemensamt intresse sammanförde Claes och Fredrik på Gotland?
  1 Två gotländska flickor
  X Vindsurfing
  2 Konstgallerier på Gotland

 3. Nedanför bageriet finns en bebyggd strandtomt som går ända ner till havet. Ägaren har blivit polisanmäld för att åsidosatt strandskyddet genom att försvårat framkomligheten längs stranden. Hur långt från stranden sträcker sig strandskyddet enligt lagen om strandskydd.
  1 50 meter
  X 100 meter
  2 200 meter

 4. I byggnaden nedanför Själsö Bageri bodde tidigare fiskare William Pettersson. Han var en av bröderna Pettersson, vilka alla hade fiske som yrke. Bröderna Pettersson var på sin tid välkända i Själsö och utgjorde med sina familjer då en stor del av Själsös befolkning, Hur många bröder var de?
  1 Tre
  X Fyra
  2 Fem

 5. Fredrik Ferm är anfader (genom sina döttrar) till många Själsöbor. Han var född i Finland men kom så småningom till Visby och flyttade med sin familj vid 40 års ålder 1826 till Själsö, nuvarande Lummelundsväg 189. Kanske var Fredriks familj de första personer i modern tid som bosatte sig i Själsö. Vad jobbade Fredrik med sista tiden i Visby innan han flyttade till Själsö?
  1 Fångvaktare
  X Sjöman
  2 Latrintömmare

 6. Skälsö gård, även kallad gamla Skälsö uppfördes på sin tid av en på Gotland känd person. Vem lät uppföra denna byggnad?
  1 Von Segebaden
  X Christopher Polhem
  2 Sören Norrby

 7. Korsvirkeshuset på Brucebo uppfördes av Carolina och William Bruce i början av 1900-talet. Det byggdes för att användas som
  1 Gästhus för många av paret Bruces gäster
  X Tjänstebostad för personal som jobbade på Brucebo
  2 Bostad åt unga lovande konstnärer som paret Bruce ville stödja

 8. William Bruce lämnade Carolina och Paris och åkte hem till Kanada bl.a. för att sälja en del av sin konst som han målat i Paris. Hemma i Kanada blev han mycket deprimerad. Vad berodde hans depression på?
  1 Williams far dog vid Williams hemkomst
  X Han längtade tillbaka till Carolina och ångrade att han åkt hem
  2 Hans konst försvann vid transporten från Paris till Kanada

 9. På båda sidor om vägen som går ner till hamnen i Själsö finns det stora jämna gräsytor, egentligen lite väl stora för att vara villaträdgårdar. Det finns en historisk bakgrund till dessa gräsytor. Vilken?
  1 En fiskare röjde marken och odlade potatis och sparris
  X En fiskare röjde marken för att ha som bete åt korna
  2 Ungdomarna i Själsö hade inte mycket att roa sig med och det var långt till samhället vid Väskinde kyrka. Därför anlade själsöborna dessa grönytor så att de där kunde spela fotboll, kasta varpa, spela brännboll m.m..

 10. I Själsö hamn kan det gå stora vågor om vinden blåser rakt in i hamnen. Om det blåser 13 meter per sekund, hur benämnas då vindhastigheten till sjöss. 1 Hård bris
  X Styv kuling
  2 Halv storm

 11. Utslagsfråga. När Tord Lindström och ”Kenta” Nilsson fyller röken som finns i Stora garngården med normalstora flundror, hur många flundror finns det då i röken?

De rätta svaren: 1: X, 2: X, 3:X, 4:2, 5:1, 6:1, 7:X, 8:2, 9:1, 10: 1

Utslagsfrågan: Antalet flundror i röken: 170