Midsommarfesten 2014

På något underligt sätt blev det vackert väder även i år när midsommarfirandet startade kl. 13.30 i Själsö Hamn. Väderprognoserna hotade med kallt och blåsigt och nog var det kallt på förmiddagen när nordvästan blåste rakt in mot garngården. Så kallt att arrangörerna flyttade alla bänkar och bord i lä bakom den lilla dungen av träd och buskar som finns vid den nya fiskröken. Men någon i Själsö Hamnförening tycks ha lyckats med förbönen att be om fint väder, för solen strålade från klar himmel under hela festen och värmde gott de c:a 400 deltagarna.

Den gamla majstången hade tjänat ut. Den för året nya stången kom från havet, en ilandfluten stock, kanske en tappad eller övergiven mast. Det passar verkligen bra att ha sjövirke som majstång placerad som den är alldeles intill havet. Under tiden som majstången kläddes med björkris och vilda blommor drog spelemännen i gång musiken med kända sommarvisor. Så snart stången var färdigklädd var det dags att resa den och firandet kunde starta på allvar.

Gustav Appelquist, hälsade alla välkomna till årets midsommarfest som arrangerades av Själsö Hamnförening och Skälsö Fiskareförening. Gustav presenterade spelmännen och lekledarna och bjöd in alla att ta del av festens aktiviteter och förtäring samt framförde förhoppningar om stort intresse för köp av lotter.

Så snart midsommarstången kommit på plats var det dags för ringlekar. Spelmännen Lars Ireblad, Jens Ringqvist och Leif Svensson fick snabbt i gång alla ivriga barn och hågade vuxna. Under ledning av lekledarna Pernilla och Per Malmqvist växte ringen kring stången till en vid cirkel och rösterna från de traditionella sångerna blandades med vinden från havet.

Under tiden som lekarna pågick dukade arrangörerna upp med kaffe, läsk, nybakta kanelbullar och rökta flundror under ledning av Yvonne Närström och Gerd Johannisson. Kanelbullarna, som sponsrats av det nyöppnade Själsö Bageri, gick åt som smör i solsken, när en lång ringlande kö sakta avancerade framåt vid serveringsbordet. Flera besvikna deltagare fick avnjuta kaffet utan bulle. Thord Lindström och ”Kenna” Kenneth Nilsson, som lagt ner mycket arbete på både fiske och rökning, hade lyckats väl med de rökta läckerheterna.

Många förväntansfyllda blickar riktades snart mot prisbordet med vinster skänkta av Kometen. Lotterna var slutsålda för länge sedan och det var dags för lottdragning. Flera lyckliga vinnare fick lite extra gott med sig hem till midsommarkvällens fest.

För att få det hela att fungera krävs det frivilliga krafter. Många personer har arbetat med planering, inköp, kaffebryggning, servering, musik, ringlekar, skaffa björkris, lotteri, fånga och röka flundror m.m. Alla som arbetat med arrangemanget kan glädja sig åt en trevlig och uppskattad midsommarfest.

Alla hoppas vi att traditionen med midsommarfirandet i Själsö hamn kan fortsätta åtskilliga år framåt, en tradition som har många år på nacken. Firandet började egentligen redan 1959, dock i en annan form. Skälsö Fiskareförening beslöt nämligen detta år att garngårdarna skulle slås före midsommar och man hade även sått gräsfrö för att få en trevlig gräsmatta att vistas på. Man höll sedan slåtteröl omkring första juli under många år framåt.