Forneldarnas natt 2015

Forneldarnas natt i Själsö, lördagen den 29 augusti, blev en trivsam tillställning. Själsö Hamnförening, som stod för arrangemanget kunde glädja sig åt ett stort antal deltagare. Omkring 100 deltagare hade sökt sig till stranden intill Själsö hamn. Firandet av forneldarna fick dock ske utan vårdkase. Den torka som varit under en längre tid och den besvärliga sydvästvinden som blåste mot buskaget medförde att den stora rishögen fick förbli otänd. Men facklorna längs stranden och en minivårdkase ute på en sten i havet gav ändock en fin känsla för firandet. Fullmåne, den lite ljumma augustikvällen och kvällens underhållning bidrog starkt till den trevliga stämningen.

Forneldarnas natt, som alltid skall firas den sista lördagen i augusti, inleddes med en tipspromenad med lokala frågor om Själsö och några Gotlandsfrågor. Se resultaten och frågorna nedan. Efter tipspromenaden hälsade Gustav Appelquist alla deltagare välkomna och informerade om kvällens program. Gustav berättade också kort om vårdkasar och hur firandet startade i Finland och sedan spred sig runt Östersjön.

Sedan var det dags för Evert Jansson att fånga deltagarnas intresse. Och det gjorde Evert verkligen. Med hela kroppen spelade Evert upp scener ur ”Vågskvalpet” från pjäsen ”Samma Sak”. Hur Tjelvar bröt fortrollningen som gjorde att Gotland inte sjönk tillbaka i havet, om böndernas kamp på Gotland och mycket annat illustrerade Evert med tal och gester på ett minnesfullt sätt.

Vid skymningen tändes de 20 facklorna utsatta på strandkanten och en liten mini vårdkase placerad ute på en sten i havet fick ersätta en riktig vårdkase. Snart hördes Sofia Liljas klara och starka stämma ljuda ut över deltagarna och havet och månen började sakta ersätta det försvinnande solljuset. Sofia hade en stor repertoar av svenska folkvisor som hon uppförde på ett högt uppskattat sätt, väl ackompanjerad av Jörgen Ahlqvist och Mattias Svensson.

Under hela kvällen kunde deltagarna njuta av Majsan Kalméns utsökta strömmingsflundror. Vid den provisoriskt uppsatta serveringen serverade Majsan, Yvonne Närström och Gerd Johannisson även varmkorv, kaffe i stora mängder, kanelbullar sponsrade av Själsö bageri samt läsk och varm fruktjuice för deltagarnas trevnad.

Vi i Själsö Hamnförening tror att firandet av Forneldarnas natt är ett uppskattat evenemang där vi tillsammans firar slutet på sommaren och att Foreldarnas natt i Själsö kan bli en tradition många år framåt.

Resultat från tipspromenaden med 10 frågor

Grattis till pristagarna och de fina resultaten.

1. Ann-Marie Pettersson, 8 rätt

2. Marina Strandänger Susanne Hafdelin, 6 rätt och bäst på utslagsfrågan

3. Eva och Lars Listi, 6 rätt

Frågorna på tipspromenaden.

Svaren finns i slutet

1. Området Själsö

1. Själsö har alltid till hört Väskinde socken x. Själsö har tidigare tillhört Visby stad 2. Själsö har tidigare tillhört Lummelunda socken

2. Ett flygplan störtade i skogen nära Gröna Gården 1959. Flygplanet var ett

1. Privatplan x. Segelflyplan 2. Militärplan

3. Själsö hamn ägs av

1. Region Gotland x. Själsö Hamnförening 2. Skälsö Fiskareförening

4. Själsö hamn var tidigare ett fiskeläger men byggdes om till en hamn med kaj och brygga och en muddrad inseglingsränna på c:a 3,5 meters djup. Vilket år invigdes den nybyggda hamnen.

1. 1958 x. 1949 2. 1955

5. Många deckareförfattare skriver om mord på Gotland. I år har det t.o.m. varit en deckarfestivalsvecka på Gotland, Crimetime. Själsö finns med i en deckare där man bl.a. kan läsa om ”gräddhyllan i Själsö”. Vilken författare avses som har skrivit om Själsö?

1. Håkan Östlund x. Marie Jungstedt 2. Anna Jansson

6. På Brucebo har det spelas in några filmer. Vilken av dessa filmer är inspelad på Brucebo.

1. Cowboy in Sweden x. Lejonsommar 2. Hon dansade en sommar

7. En av dessa på sin tid kända Visbybor kan i allra högsta grad förknippas med Själsö.

1. Friedrich Mehler, musikkompositör och musiklärare x. Carl E Ekman, direktör i Gotlandsbolaget. 2. Johnny Roswall, professor i konsthistoria och författare till bokverket Svenska kyrkor.

8. Ett av dessa ord hör inte ihop med Själsö hamn.

1. Parapet x. Länning 2. Gista

9. Vilket år besegrade Valdemar Atterdag de gotländska bönderna och brandskattade Visby?

1. År 1288 x. År 1350 2. År 1361

10. Vilket år blev Gotland svenskt?

1. År 1648 x. År 1632 2. År 1645

11. Utslagsfråga. Hur många medlemmar har Själsö Hamnförening idag?

De rätta svaren: 1:x, 2:2, 3:2, 4:1, 5:1, 6:x, 7:1, 8:x, 9:2, 10: 2

11: Utslagsfrågan: Antalet medlemmar i Själsö Hamnförening: 313