Hamnfogdens flundra

Här kommer ett annorlunda recept när du vill ha lite omväxling till dina stekta flundror. Du kan förbereda det mesta innan, vilket kan vara praktiskt om du t ex skall ha gäster, dessutom slipper du göra rent spisen efter allt ”steksprätt”. Själva tillagningen tar inte längre tid än för din färskpotatis att bli färdigkokt. Du kan använda grillen istället för ugnen om du tycker att det känns bättre men då måste du ha en grill som kan stängas med lock eller huv.

Ingredienser för 10 skinnade flundror
ca 250 gr smör,
2 – 3 msk Sambal Oelek,
rejält med finhackad färsk dill och/eller 3/4 msk dillfrön,
1 msk torkad dragon,
saften från en halv pressad lime och så naturligtvis dina 10 flundror

Gör så här: Sätt på ugnen, ca 220°. Hacka dillen och krossa dillfröna i en mortel. Rör i hop smöret och alla kryddorna till ett jämnt ”aromsmör”.

Placera ut dina flundror med vita skinnsidan nedåt på en bit ugsfolie. Salta gärna flundrorna lätt. Se till att du tar en så stor bit folie att du kan stänga paketet sedan. Det brukar gå lite lättare om man placerar flundran på diagonalen.

Fördela ”aromsmöret” på flundrorna. (en dryg matsked på varje flundra). Gör ett paket av din flundra genom att vika i hop folien. Var noga när du stänger paketet så att allt smör och hela flundrans smak bevaras.

Hit kan du förbereda om du sedan förvarar flundrorna i kylen. När färskpotatisen åker på spisen lägger du flundrepaketen på en plåt eller ett ugnssäkert fat och stoppar in dem i ugnen. Efter ca 15 minuter är flundrorna klara och förhoppningsvis så även din potatis.

Servera flundrepaketet direkt på tallriken tillsammans med färskpotatisen. Öppna paketet och njut av dina flundror.

Smöret i flundrepaketet är perfekt att doppa potatisen i. Ett gott ljust öl, t ex en Hof, fungerar nog bäst till den här lite kryddigare flundran.

”Tack för fisken och det kanongoda receptet. Med vänlig hälsning, Micke, Saltjöbaden”


”Tack för flundretipset, det blev utsökt gott”