Midsommarfesten 2017

Vilken folkfest det blev.

Rekordmånga kom till midsommarfirandet i Själsö. När midsommarstången var färdigklädd och kommit på plats omkring kl. 14.30 hade hela den stora gamla grangården helt fyllts av glada midsommarfirare. Antalet deltagare uppskattades till nära 500 personer, förmodligen rekord för midsommarfesten i Själsö. Det lagom vackra vädret, med lätt solsken samt att den östliga rätt kraftiga vind som blåste in över hamnområdet bromsades upp av hamnbodarna, bidrog till att det blev skönt att sitta i garngården och njuta av midsommarvärmen.

Redan på avstånd från hamnen kunde besökarna se att det var fest på gång. Förutom de traditionella björkarna vid grinden signalerade även det fina flaggspelet och den nya svenska flaggan att besökarna var välkomna till hamnen. Flaggspelet användes tidigare vid fester i Seglarstugan (nuvarande Själsö bageri) av dåvarande ägare till Seglarstugan, Zenita och Arne Strandänger, som nu skänkt flaggspelet till Hamnföreningen.

Men ingen riktig midsommarfest utan en midsommarstång. Många deltagare kom tidigt och satte igång med att klä stången med björkris och vilda sommarblommor. Så småningom var stången färdigklädd och kunde resas och allt var klart för att starta festen.

Gustav Appelquist, sekreterare i Själsö Hamnförening, hälsade alla välkomna till årets midsommarfest. Gustav informerade om dagens program med ringlekar under ledning av Majsan Kalmén, försäljning av kaffe, läsk, fruktbål m.m. och bullar sponsrade av Själsö Bageri, försäljning av nyrökta flundror samt försäljning av lotter, där fina vinster sponsrade av Kometen lockade. På programmet fanns också varpkastning. Gustav presenterade också våra trogna spelmän Jens Ringqvist, Lars Ireblad och Leif Svensson och i år utökat med Regina Göbel som spelade fiol. Det var lite kris innan festen för föreningen saknade dragspelare och Jens var upptagen på annat håll. Men Jens lyckades ändra i sitt program och ställde upp och krisen kunde ebba ut. Spelmännen fick en varm applåd av publiken.

När så Majsan annonserade att det var dags för ringlekar blev det fart på deltagarna. Snabbt fylldes hela området kring stången i flera ringar med både gamla och unga och med deltagare från Själsö, Gotland, fastlandet och utlandet. Det blev ett stort glatt böljande hav av dansande till ”små grodorna, så går vi runt kring en enbuske snår” och många andra folkkära visor.

Försäljning av nyrökta flundror, kaffe och bullar pågick för fullt hela tiden och ibland uppstod en lång ringlande kaffekö. Alla bageriets goda bullar gick åt och det blev inte många flundror kvar när festen avklingat. Även lottförsäljningen gick bra och flera lyckliga vinnare kunde gå hem med välfyllda kylväskor som vinster.

Några avslutade festen med varpkastning. Under ledning av Per Malmqvist och Patric Kalmén bildades två lag som tävlade mot varandra i kulkastning med stenvarpor.

För att få det hela att fungera krävs det frivilliga krafter. Många personer har arbetat med planering, inköp, kaffebryggning, servering, musik, ringlekar, skaffa björkris, lotteri, fånga och röka flundror m.m. Majsan Kalmén, Martina Kalmén, Gerd Johannisson, Yvonne Närström, Jens Ringqvist, Lars Ireblad, Leif Svensson, Regina Göbel, ”Kenta” Nilsson, Thord Lindström, Augusta Kalmén, Tora Kalmén, Martin Ginzel, Anders Thurén och Gustav Appelquist har alla på olika sätt jobbat med arrangemanget för att få det hela att bli en trevlig fest. Ett stort tack till alla från Själsö Hamnförening.