Loppis 2013

Folkfest med loppis på Själsö

Loppisen blev en stor folkfest med över 1000 besökare[/caption] Söndagens bakluckeloppis (28 juli) på hamnplanen i Själsö blev en stor folkfest. Själsö Hamnförening, som stod för arrangemanget, kunde glädja sig åt en bra bit över 1000 besökare. Förutom fyndköp på loppisen kunde besökarna ta en ridtur på islandshästar, följa med sjöräddningen på en åktur ut på havet, äta nyrökta flundror, ja t.o.m. ta ett dopp i det 20 gradiga vattnet i hamnen. Den pittoreska hamnen med båtar, fiskeredskap och fiskebodar från 1700-talet som inramning och de ljumma vindarna från havet bidrog till den lyckade folkfesten.

Ett 25-tal säljare, de flesta från närområdet, hade fyllt sina fordon med allehanda mer eller mindre kära ägodelar. Förutom traditionella saker som leksaker, porslin, glas och böcker kunde man även hitta en hel del i sammanhanget ovanliga föremål, t.ex. en växellåda och cylindrar till en motor.

Ponnyridning under ledning av Zenita Strandänger var populär för både barn och vuxna. De fina islandshästarna, som normalt betar på ängen intill hamnen, fick under dagen en hel del motion.

Ett annat inslag var Sjöräddningens båtar som lagt till vid kajen. Sjöräddningen hade tagit tillfället i akt att visa upp sina välutrustade båtar för besökarna. En populär åktur ut på havet med den snabba båten Vitstjärna lockade många besökare. Sjöräddningen, som bedrivs helt på frivillig väg och utan bidrag från stat eller kommun, kunde glädja sig åt en hel del insamlade medel från besökarna.  

En aldrig sinande kö var det också till det enkla café, som temporärt anordnats i Åsa Nilssons hamnbod. Kaffe med gifflar, läsk och korv var viktiga inslag för att hålla kommersen igång. Åsa, Anna Karlsson och Elin Jakobsson fick inte många lediga stunder i caféet.  

Den precis nyuppförda röken, byggd under ledning av Patrik Kalmén och Bernt Nilsson, fick en värdig invigning dagen till ära. Många besökare passade på att njuta av de nyrökta flundrorna. En lyckad dag tyckte de flesta av både tittare, köpare och säljare. En del saker fanns förstås kvar efter stängningsdags men nästa år finns förhoppningsvis nya möjligheter till försäljning.