Gitarrafton-2022

Gitarrafton med Krister Dahlström i Garngården, Själsö Hamn.

Den 4 augusti kl. 19.00 samlades uppemot 100 personer i Garngården, Själsö Hamn för att lyssna på klassisk gitarr av Krister Dahlström i härligt värmande kvällssol.

Två dagar innan konserten, den 2 augusti på kvällen ringde Krister till mig. ”Jag kom på idén att spontant ordna en gitarrafton i hamnen på torsdag kväll. Tror du det funkar? Kan du skicka ut information till medlemmarna i Hamnföreningen om jag gör i ordning en inbjudan?” Jag behövde inte tänka särskilt länge. ”Självklart fixar jag det.” Så enkelt, spontant och snabbt kan det gå att ordna en konsert.

Många hade kommit för att lyssna på gitarrkonserten.

Krister bjöd på en dryg timmes vacker, njutbar, klassisk gitarrmusik helt gratis. De stycken vi fick höra spände över ett brett register från spanska och sydamerikanska toner till brittisk rock, många stycken hämtade från världskända klassiska gitarrister. Även svenska toner lockades fram ur gitarren. ”Du är den enda …”. Vi tycker att det är en svensk melodi men förmodligen är den ursprungligen spansk, Romance d’Amour, ett gitarrstycke från sent 1800-tal. Mitt under konserten drog en flock vildänder fram längs kustbandet skränade som alltid. Det tycktes som de tystnade de när de fick höra gitarrens toner ljuda ut över vattnet.

Ett litet smakprov från Kristers repertoar

Mellan musikstyckena kåserade Krister från sin tid som ung. Hur han tränade japansk kampsport och fick mycket stryk i sporten och att hans yrke nog skulle bli ordningsvakt. Men vid 20 års ålder fick gitarrmusiken grepp om honom och en tuff utbildning startade för honom för att bli professionell gitarrist. Och så var det något om italienska naglar, men det får vi förhoppningsvis höra mer om nästa sommar?

För tredje gången bjöd Krister på en mycket uppskattad gitarrafton i Själsö Hamn. Vi hoppas att det kan bli en tradition.

GA