Midsommarfesten 2015

Årets midsommarväder i Själsö hamnblev inte så fint som vi varit bortskämda med under många år. Regnet hängde i luften men höll sig ändå undan och trots de lite kalla vindarna letade sig så småningom c:a 350 personer till den gamla garngårdens fina nyklippta gräsmatta. Björkris och vilda blommor fanns på plats när firandet startade omkring 13:30 med att omvandla den gamla masten till en fin majstång.  

Gustav Appelquist, hälsade alla välkomna till årets midsommarfest som arrangerades av Själsö Hamnförening och Skälsö Fiskareförening. Gustav presenterade spelmännen och bjöd in alla att ta del av festens aktiviteter och förtäring samt framförde förhoppningar om stort intresse för köp av lotter. 

Så snart midsommarstången kommit på plats var det dags för ringlekar. Spelmännen Lars Ireblad, Jens Ringqvist och Leif Svensson spelade upp till dans och många både barn och vuxna tyckte det var ett bra tillfälle att värma upp sig med ”små grodorna” och andra traditionelle ringlekar. Säkert bidrog det lite kyliga vädret till att ringen kring stången blev så stor så att garngårdens bredd knappt räckte till för alla dansande.  

Under tiden som lekarna pågick dukade arrangörerna, under ledning Yvonne Närström och Gerd Johannisson, upp med fruktbål, kaffe, läsk och nybakta kanelbullar. Kanelbullarna med kaffe hade en strykande åtgång. De nybakade bullarna, sponsrade av Själsö Bageri, tog snabbat slut men som tur var fanns Claes Johansson, en av delägarna till bageriet, på plats och kunde snabbt rekvirera påfyllning med ytterligare bullar. Thord Lindström och ”Kenna” Kenneth Nilsson, som hade fiskat och rökt flundrorna, såg till att alla flundreälskare fick smaka på de traditionella läckerheterna.

Många förväntansfyllda blickar riktades snart mot prisbordet med bl.a. vinster skänkta av Kometen. Augusta och Anders Thurén hade jobbat bra med försäljningen av lotterna och sålt slut på allesammans och det var dags för lottdragning. Flera lyckliga vinnare fick lite extra gott med sig hem till midsommarkvällens fest även om några ovetande vinnare redan anat att oväder var på gång och gått hem. Och oväder blev det. Precis när lottdragningen var klar öppnades himlens portar och regnet satta definitivt stopp för firandet. Så trots det kyliga vädret kan vi fortsätta att säga att vi hade tur med vädret, inget regn förrän festen var över.