Loppis 2016

Anstormning av besökare till Själsö hamn när bakluckeloppisen öppnade kl 10.00.

Söndagen den 31 juli var det dags för årets bakluckeloppisen i Själsö hamn. Loppisen som Själsö Hamnförening arrangerade för femte året i rad startade kl. 10.00. De omkring 24 säljarna hann knappt packa upp sina föremål förrän en anstormning av besökare fyllde hamnplanen i Själsö. Vädret var varmt och soligt men kanske lite väl blåsigt. De uppskattningsvis 900 besökarna såg till att kommersen kom igång omgående och många loppisföremål bytte snart ägare. Kanske var planeringen för en del besökare loppis på förmiddagen och bad på eftermiddagen, för efter lunchtid blev det något glesare av besökare.

Som vanligt fanns allehanda prylar på säljborden, allt från tryckluftkompressor, diskbänkar och skomakarläst till de mer vanliga sakerna som böcker, kläder, porslin och leksaker. De flesta av säljarna resonerade som så att bättre sälja till ett lågt pris och bli av med prylarna än att tvingas köra till soptippen.

Men loppisen på Själsö är inte bara en loppis. Det är också en folkfest där man träffar bekanta, äter rökta flundror, tar sig en kopp fika, rider en sväng eller kanske tittar in i sjöräddningens välutrustade båt.

Många lät sig smaka på de nyrökta flundrorna. Och i en gammal fiskehamn passar det givetvis att äta flundror. Alla de omkring 170 flundror som Tord Lindström och ”Kenna” Kenneth Nilsson fiskat och rökt gick åt under loppisen.

Dörröppningen i Åsas bod fick fungera som disk i den enkla caférörelsen. Åsa Nilsson, Anna Karlsson, med flera såg till att man kunde köpa varm korv med bröd, läsk och kaffe med Britta Nilssons hembakade bullar. Från rörelsen rapporterades att alla de goda bullarna tog slut.

På garngården pågick barnridningen. Under ledning Zenita Strandänger var det många barn som tog sig en ridtur på de snälla islandshästarna. Zenita fick bra hjälp av Monika Östberg.

Sjöräddningens båt Vitstjärnan fanns på plats vid kajen under loppisen. Här kunde intresserade få information om sjöräddningens verksamhet. Någon åktur medgav inte vädret. Det blåste alltför höga vågor för en bekväm tur.

Bakluckeloppisen i Själsö är populär och lockar många besökare. Det ekonomiska överskottet som Själsö Hamnförening erhåller används till underhåll av hamnen. Att det blir något överskott beror på att alla som arbetar med arrangemanget gör det utan någon ersättning.

Loppisen i Själsö hävdar sig bra i den tuffa konkurrensen som råder på Gotland om att dra till sig många besökare. Ett bra betyg för alla som medverkar i arrangemanget och ett stort tack till dem från Själsö Hamnförening.