Seglingsregatta 2013

Seglingsregatta Visby-Själsö

I en jämn ström anlände båtarna från Visby till Själsö hamn. Snart fylldes hela hamnen av de vackra båtarna, sex segelbåtar och en motorbåt. Wisby SegelSällskap och Själsö Hamnförening, som tillsammans arrangerade en regatta i lördags (10 aug.), kunde glädja sig åt en trivsam dag med segling och umgänge för sina medlemmar. Det mulna vädret, som rådde vid avfarten från Visby, övergick varefter båtarna anlände till Själsö i uppsprickande molntäcke med varma vindar och solsken. Från seglingen rapporterades vindstyrkan till ca 5 m/sek med ganska ”gropig” sjö från tidigare hårda vindar. Flera medlemmar från Hamnföreningen hade tagit tillfället i akt att följa med på seglingen från Visby till Själsö.

Det fanns flera grunder till den gemensamma dagen. WSS hade tidigare ett ben i Själsö genom att klubbstugan låg i Själsö och dessutom firar WSS 130-års jubileum under året. År 1883 seglade nämligen ett gäng visbybor ut till Snäck under ledning av Lars Kolmodin och där beslutade man att bilda Wisby SegelSällskap. Väl framme i Själsö väntade en välkomstdrink på kajen för både seglare och övriga medlemmar i föreningarna, totalt ca 70 deltagare. I garngården, bakom bodarna, väntade sedan upptända grillar, där medlemmarna kunde grilla något ur de medhavda lunchkorgarna. Som en liten extra finess till lunchen bjöd hamnföreningen på nyrökta flundror.  

Under den pågående lunchgrillningen kunde medlemmarna lyssna på information. Arne Strandänger, ordförande i Själsö Hamnförening, berättade kort om hur Hamnföreningen samarbetar med Skälsö Fiskareförening, som är ägare till Hamnen och ur Själsö fått sitt namn genom att det tidigare var en ö som var populärt tillhåll för sälar. Arne framförde sitt tack till Gustav Appelquist, som tagit initiativ till seglingsregattan samt även till Tord Lindström som fångat och rökt de utsökta flundrorna.

Stugfogden i Wisby SegelSällskap, Kjell-Ove ”Kolle” Larsson berättade kort om Segelsällskapet som har sin klubbstuga i Visby intill Slottshamnen. Tidigare var klubbstugan mastbod men byggdes om till klubbstuga efter det att stugan i Själsö sålts. Sällskapet har ca 100 medlemmar. Både segelbåtar och motorbåtar finns bland klubbens medlemmar. Informationen avslutades av Gustav Appelquist som berättade om ”seglarstugan” i Själsö. WSS behövde en utflyktsstuga och klubbstuga. Man köpte en tomt i Själsö för 500 kr och en barack i Sanda som transporterades till Själsö. År 1949 kunde den invigas efter 2 års upprustning. Stugan var sedan klubbstuga till 1997 då den såldes.

Efter lunchgrillningen väntade kubbspel. Carina Wiberg och Mats Ekelund fick snabbt ordning på sex lag som kämpade om äran att få ner kungen. Som en tanke passade kubbplanen in precis mellan garngårdens ”gistar”.

Men dagen var inte slut än. Hörnpinnarna i kubbplanen flyttades finurligt om till en varpa plan. Det var dags för kulkastning med stenvarpa.    

Solen dalade och snart var dags att kasta loss för hemfärd med båtarna. Några båtar fördrog dock att stanna över natten. En mycket trevlig och trivsam umgängesform var det allmänna omdömet.