Midsommarfesten 2019

Värmeböljan som varit hela veckan med omkring 27 grader tycktes ge vika på midsommaraftonen med mera lagom värme; c:a 22 grader, när midsommarfesten startade traditionsenligt kl. 13.15 i Själsö hamn. Våren med en del regn hade gynnat vårblommorna och sällan har väl rikedomen på blåeld varit större än detta år, vilket också märktes när den fina majstången var färdigklädd och kunde resas.

Tillströmningen av midsommarfirande till hamnen var rekordartad. Omkring halvtre var hela garngården bakom strandbodarna helt fylld av förväntansfullda gäster som uppskattningsvis uppgick till lite mer än 500 personer.

Gustav Appelquist, ordförande i Själsö Hamnförening, kunde hälsa alla deltagare välkomna till årets midsommarfest. Gustav informerade om dagens program med ringlekar, försäljning av kaffe, läsk, fruktbål m.m. och bullar sponsrade av Själsö Bageri, samt försäljning av lotter, där fina vinster lockade, sponsrade av Kometen. Gustav presenterade också Själsös trogna spelmän trion Jens Ringqvist, Leif Svensson och Lars Ireblad.

Midsommar och musik hör förstås ihop. Vår samspelta musiktrio har år efter år bidragit till att göra festen i Själsö extra trivsam, så även i år. När så midsommarstången var rest kunde trion starta upp med kända visor lämpliga för de traditionella ringlekarna.

Ett oväntat men trevligt inslag i midsommarfirandet kom från Nano. Nano Omar, känd inte minst för andra platsen i Melodifestivalen 2017 med Hold On och etta på Svensktoppen under långa perioder, var en av gästerna i Själsö. Spontant tog han mikrofonen och framförde två låtar a capella, till publikens stora glädje.

Försäljning av kaffe, läsk och bullar m.m. pågick för fullt hela tiden och ibland uppstod en lång ringlande kaffe kö. Nästan alla av Själsö bageris goda bullar gick åt, så Patrik Kalmén, Gerd Johannesson och Yvonne Närström vid försäljningen var mycket nöjda med åtgången.

Intresset för att fira midsommar i Själsö Hamn har ständigt ökat. Från att från början ha varit slåtteröl för fiskarefamiljer övergick firandet sedan till att fast boende i Själsö tog med sig kaffekorgar till hamnen för att njuta av midsommaraftonen. Numera har det blivit tradition att fira midsommar i Själsö även för många sommargotlänningar i Själsö. Men gäster kommer även från övriga delar av Väskinde, från Visby och andra orter på Gotland. Det som lockar är förmodligen den pittoreska platsen med strandbodar och havet som omger den gamla garngården, där firandet äger rum. ”Levande” musik från vår duktiga trio och ringlekar är givetvis ett viktigt dragplåster för gästerna, liksom servering med fruktbål, kaffe m.m. även om många tar med sig egna kaffekorgar.

Midsommarfirande i Själsö medför också varpkastning för hugade. Här är det stenvarpa som gäller och tävlingsformen är kulkastning, alltså tävling mellan två lag. Det lag som kommer närmast ”pinnen” vinner en poäng och det gäller att komma först till 12 poäng.

Vi i Själsö Hamnförening vill framföra ett stort tack till alla som hjälpt till med att ordna den trevliga festen.