Midsommarfesten 2018

Trevlig midsommarfest trots hotande oväder

När midsommarfesten startar i Själsö hamn blir det alltid fint väder i hamnen. Det tycks vara inskrivet i vädergudarnas lagbok. Eller är det någon ”däruppe” som ser till att solen alltid skiner när det skall firas midsommar i Själsö. Det traditionsrika midsommarfirandet i Själsö hamn kunde genomföras i strålande solsken trots ett hotande oväder.

Firandet i hamnen började egentligen redan 1959, dock i en annan form. Skälsö Fiskareförening beslöt nämligen detta år att garngårdarna skulle slås före midsommar och man hade även sått gräsfrö för att få en trevlig gräsmatta att vistas på. Man höll sedan slåtteröl omkring första juli under många år framåt. Från år 1979 la man alltid firandet av slåtteröl på midsommarafton och så småningom blev firandet en kombination av slåtteröl och midsommarfest.

När midsommarfesten så smått började vid 13:15-tiden hade regnet upphört och den kraftiga vinden avtagit något. Det var dags att börja klä midsommarstången. Under den varma och torra majmånaden hade vårblommorna tidigt kommit igång och nu var de utblommade så det var svårt att hitta lämpliga blommor till att klä midsommarstången. Men blåeld m.fl. blommor kunde ändå tillsamman med björklöv pryda stången. Och snart var det dag att resa årets midsommarstång.

När våra musiker startade upp med kända sommarvisor var klockan omkring 14:30 och molnen sprack upp med följd att temperaturen steg åtskilliga grader i garngården. Och plötsligt började grangården fyllas med deltagare.

Gustav Appelquist, sekreterare i Själsö Hamnförening, kunde hälsa en stor skara deltagare välkomna till årets midsommarfest. Gustav informerade om dagens program med ringlekar, försäljning av kaffe, läsk, fruktbål m.m. och bullar sponsrade av Själsö Bageri, samt försäljning av lotter, där fina vinster lockade, sponsrade av Kometen.. Gustav presenterade också våra trogna spelmän Jens Ringqvist, Leif Svensson och Lars Ireblad.

Och så var det dags för festen att dra igång på riktigt. Nästan hela garngården var nu fylld av midsommarfirande gäster som bedömdes uppgå till c:a 400 personer. Solen värmde och snabbt fylldes hela området kring midsommarstången med danssugna både barn och vuxna. Det blev ett stort glatt böljande hav av dansande till ”små grodorna, så går vi runt kring en enbuske snår” och många andra folkkära visor.

Försäljning av kaffe, läsk och bullar m.m. pågick för fullt hela tiden och ibland uppstod en lång ringlande kaffe kö. Nästan alla av Själsö bageris goda bullar gick åt, så Gerd, Martina och Yvonne var nöjda med försäljningen. Tyvärr blev det inte någon försäljning av rökta flundror. På grund av att det var så torrt på marken bedömdes det som brandrisk att tända röken.

Våra duktiga lotteriförsäljare Tora och Augusta Kalmén sålde snabbt slut på alla lotter. Flera lyckliga vinnare kunde gå hem med fina vinster, kylväskor fyllda med mat och dryck. Vinsterna var sponsrade av Kometen.

Vi i Själsö Hamnförening vill framföra ett stort tack till alla som hjälpt till med att ordna den trevliga festen.