Midsommarfesten 2016

Vädret var inte det allra bästa när årets midsommarfest i Själsö hamn startade kl. 13.30. Ett lätt regn skrämde bort ett antal personer och midsommarstången fick kläs med det lite regnblöta björkriset. Men vi kan inte ha tur jämt att undvika sommarregnet vilket har skett tidigare under flera sommar i rad. Så småningom letade sig omkring 300 personer till den vackra garngården för att delta i midsommarfesten. När björkris och vilda blommor täckte hela masten var det dag att resa stången.

Gerd Johannisson, ordförande i Hamnföreningen, hälsade alla välkomna till årets midsommarfest som arrangerades av Själsö Hamnförening och Skälsö Fiskareförening. Gerd presenterade spelmännen, Lars Ireblad med bröder samt Ingvar Jacobsson och Leif Svensson, och bjöd in alla att ta del av festens aktiviteter och förtäring samt framförde förhoppningar om stort intresse för köp av lotter. Lagom till dansen upphörde regnet och stämningen liksom temperaturen steg åtskilliga grader.

Spelmännen bröderna Olle, Lars och Tord Ireblad tillsammans med Ingvar Jacobsson och Leif Svensson bjöd på härlig musik. Det ryckte i benen på många när spelmännen bjöd på medryckande dansmusik innan ringlekarna började. När lekledaren Majsan Kalmén sedan bjöd upp till dans kring stången och spelmännen klämde i med ”Så går vi runt om en midsommarstång (eg. enerissnår)”, blev det trångt kring stången och två ringar fick bildas för att rymma alla danssugna unga som gamla.

Men ingen fest utan mat och dryck. Martina Kalmén, Antonia Baumert, Gerd Johannisson och Yvonne Närström hade fult upp att betjäna en ständigt ringlande kö. Det fanns fruktbål , kaffe, läsk och nybakta kanelbuller från Själsö Bageri att tillgå för de besökande. Bullarna var sponsrade av Bageriet.

Ingen midsommarfest i Själsö utan rökta flundror. Thord Lindström och ”Kenna” Kenneth Nilsson hade fiskat flundror och på morgonen satt full fart på röken, som spred härlig doft över garngården. Innan festen var slut hade alla nyrökta flundror gått åt.

Under festen hade Augusta och Tora Thurén-Kalmén sålt lotter med stor framgång. Alla ville köpa av de trevliga unga försäljarna och snart var alla lotter sålda. Innan festen tog slut var det dags för lottdragning. Flera lyckligt ”lottade” besökare kunde vandra hemåt med kylväskor fyllda med allehanda matvaror som sponsrats av Kometen.

För att få det hela att fungera krävs det frivilliga krafter. Många personer har arbetat med planering, inköp, kaffebryggning, servering, musik, ringlekar, skaffa björkris, lotteri, fånga och röka flundror m.m. Ett stort tack till alla som arbetat med arrangemanget från Själsö Hamnförening