Midsommarfesten 2022

]11 Flaggspelet välkomnar årets midsommarfirare 2022.

Äntligen kunde midsommarfirandet åter ske i Själsö Hamn, efter ha varit inställt 2020 och 2021 på grund av Covid 19 influensan. Som vanligt var det vacker väder, kanske lite väl varmt, när midsommar skulle firas i Själsö. Antalet deltagare var betydligt lägre, omkring 300 personer, än det var åren innan Covid slog till med sin förlamande verkan. Många fördrog sannolikt att åka till någon badstrand, andra hade kanske ändrat sina midsommarrutiner, men firandet var precis lika trevligt som det brukar vara i hamnen när det är midsommar.

]2 Midsommarstången kläs med hjälp av många flinka händer.

Vid omkring 13:15 startade firandet med att klä midsommarstången eller ”maja” stången som det tidigare hette, dvs klä den med löv. Thord Ingesson hade tidigare under dagen hämtat björkar för ändamålet och många hade fört med sig vårblommor för att ytterligare pryda majstången. När stången så var färdiglövad kunde den med hjälp av flera mans- och kvinno-krafter resas och festen kunde börja.

]4 Spelmännen Lars Ireblad och Jens Ringqvist.

Midsommar och musik hör förstås ihop. Vår tidigare samspelat musiktrio var i år reducerad till en duo-grupp med Lars Ireblad vid gitarren och Jens Ringqvist med dragspel. Leif Svensson som tidigare deltagit med munspel fanns inte längre kvar bland oss. Snart hade Lars och Jens kommit igång med kända visor och dansen kring midsommarstången kunde inledas.

Med en lekledare blir dansen kring midsommarstången bättre organiserad och året ringlekar leddes av Henning von Schulman, som fick bra ordning på Små Grodorna, Björnen sover och andra traditionsenliga visor.

]4 Henning von Schulman, lekledare.

Lyssna och titta på dansen kring midsommarstången

Försäljning av kaffe, läsk och bullar m.m. pågick för fullt hela tiden, där Helen Rosenberg och Martina Kalmén skötte serveringsbordet med populära bullar sponsrade från Själsö bageri.

]5 Martina Kalmén och Helena Rosenberg vid serveringsbordet.

Några glada lotterivinnare kunde gå hem med fina vinster, välfyllda kylväskor, sponsrade av Kometen.

Intresset för att fira midsommar i Själsö Hamn håller i sig trots uppehåll under några Covid-år. Från att från början ha varit slåtteröl för fiskarefamiljer övergick firandet sedan till att fast boende i Själsö tog med sig kaffekorgar till hamnen för att njuta av midsommaraftonen. Numera har det blivit tradition att fira midsommar i Själsö även för många sommargotlänningar i Själsö. Men gäster kommer även från övriga delar av Väskinde, från Visby och andra orter på Gotland. Det som lockar är förmodligen den pittoreska platsen med strandbodar och havet som omger den gamla garngården, där firandet äger rum. ”Levande” musik från vår duktiga musiker och ringlekar är givetvis ett viktigt dragplåster för gästerna, liksom servering med fruktbål, kaffe m.m. även om många tar med sig egna kaffekorgar.

Midsommarfirande i Själsö medför också varpkastning för hugade. Här är det stenvarpa som gäller och tävlingsformen är kulkastning, alltså tävling mellan två lag. Det lag som kommer närmast ”pinnen” vinner en poäng och det gäller att komma först till 12 poäng.

Vi i Själsö Hamnförening vill framföra ett stort tack till alla som hjälpt till med att ordna den trevliga festen.