Loppis 2014

Bakluckeloppisen på Själsö hamn lockade många besökare

En tuff gammal motorcykelhjälm fanns bland fynden på årets loppis på Själsö hamnplan. En intresserad köpare ville köpa den för 50 kronor. Säljaren Mats Ekelund: ”Nej så mycket vill jag inte ha, du får den för 20 kronor.” Den beskrivna situationen präglade loppisen. Atomsfären var gemytlig och trivsam. Säkert bidrog den unika platsen till den fina stämningen. Läget för en loppis kunde knappast vara bättre med gamla strandbodar med tjärdoft, bryggor med båtar och fiskeredskap och havet som glittrade i söder och väser.

Löndagens bakluckeloppis (27 juli) i Själsö, som arrangerades för tredje året i rad, blev en lyckad tillställning. Själsö Hamnförening, som stod för arrangemanget, kunde konstatera att fler än 1000 besökare hade letat sig till loppisen trots att ett regnet liksom hängde i luften. Hela morgonen hade det regnat, men när försäljningen startade kl. 10.00, kunde de c:a 27 säljarna glädja sig åt ett lagom varmt väder, ett loppisväder snarare än badväder.

En av säljarna, Gunilla Knutas, tyckte att loppisen var trivsam. Försäljningen hade gått bra. Redan efter en timme började det se tunt ut på hennes bord. Många av säljarna resonerade som så att det var bättre att sälja ut sina övergivna ägodelar till ett lågt pris till någon som kunde få glädje av dem än att köra dem till en miljöstation.

På garngården hade Zenita Strandänger och Antonia Baumert ordnat med ponnyridning på islandshästar för både barn och vuxna. De vältrimmade islandshästarna, som normalt betar på änget intill hamnen, fick under dagen en hel del motion. En rundtur runt garngården uppskattades av många barn. Mellan köprundorna passade många på att smaka på nyrökta flundror. Bakom strandbodarna på den gamla garngården hade Thord Lindström dukat upp med flundror hämtade direkt från röken. Så här i slutet på juli var flundrorna fina med mycket hull.  

Alla 12 strandbodar i Själsö har sin egen historia. Detta gäller inte minst strandboden närmast havet, Åsa Nilssons bod. (På hemsidan under Historik-> Strandbodar kan man läsa intressanta händelser om Åsas bod, bod nr 1). Åsas bod fick under loppisen fungera som ett temporärt kafé. Här kunde man köpa kaffe med gifflar, läsk och korv mot en liten penning. Åsa Nilsson, Anna Karlsson, Yvonne Närström, Gerd Johannisson m.fl. hade hela tiden fullt upp med att hålla försäljningen igång så att kön inte blev alltför lång.

När regnet så småningom kom hade kommersen redan börjat avta, och de flesta säljare var ändå nöjda med dagen, trots att flera fick plocka in överblivna saker lite tidigare än tänkt. Många av både tittare, köpare och säljare framförde förhoppningar om att loppisen återkommer även nästa år.