Loppis 2017

Många besökare i Själsö hamn på bakluckeloppisen

Söndagen den 30 juli var det dags för årets bakluckeloppisen i Själsö hamn. Loppisen som Själsö Hamnförening arrangerade för sjätte året i rad startade kl. 10.00. Vi den tiden hade de 26 säljarna dirigerats till olika platser på hamnplanen av Ingvar Åslund. Stora skaror besökare anlände med bil, cykel och gående. Parkeringsplatserna tog snabbt slut och det blev fullt av besökare på hamnplan. Vädret var gynnsamt för loppis med lagom värme och inte alltför blåsigt. Platsen för loppisen är idyllisk med båtarna och hamnbassängen på en sidan och de gamla strandbodarna på andra sidan som inramning. De uppskattningsvis 900 besökarna såg till att det blev fart på kommersen och att många loppisföremål bytte ägare.

De flesta av säljarna hade sålt en hel del redan efter en timme. Framåt kl. 14.00, en timme innan stängningsdags, började det bli glest med föremål hos många säljare. Men lika viktigt som det var att bli av med föremålen, lika viktigt var det att träffa folk och uppleva folkfesten, resonerade många.

Men loppisen på Själsö är inte bara en loppis. Det är också ett tillfälle där man träffar bekanta, äter rökta flundror, tar sig en kopp fika, rider en sväng eller kanske tittar in i sjöräddningens välutrustade båt.

”Kenna” Kenneth Nilsson hade inför loppisen lagt ner ett stort jobb med att fiska och röka flundror. Och Kennas arbete uppskattades. Knappt hade han påbörjat försäljningen av de nyrökta c:a 120 flundrorna innan de var slutsålda.

Vid kajen låg en av Sjöräddningens båtar förtöjd. Där kunde intresserade tas sig en titt in i båten, prova sjöräddningens räddningsdräkt eller få information om båtens instrument och utrustning. Inte minst ett uppskattat besök av barnen.

I en av strandbodarna, tillhörande Åsa Nilsson, kunde besökarna köpa varm korv, kaffe med bulle och läsk m.m. Försäljningen sköttes av Åsa, Anna och Susanne. De goda bullarna var bakade av Britta Nilsson och de tog alla slut innan loppisen stängde.

På garngården kunde man ta sig en ridtur på de snälla islandshästarna under ledning av Therese Sonehag.

Bakluckeloppisen i Själsö är populär och lockar många besökare. Det ekonomiska överskottet som Själsö Hamnförening erhåller används huvudsakligen till underhåll av hamnen. Att det kan bli något överskott alls beror på att alla som arbetar med arrangemanget gör det utan någon ersättning. Ett stort tack till alla från Själsö Hamnförening.

Gustav A