Loppis 2018

Loppisen i Själsö hamn fick en bra start

Söndagen den 29 juli var det dags för årets bakluckeloppis i Själsö hamn. Ingvar Åslund dirigerade rutinerat de 20 säljarna till lämpliga platser. Klockan 10.00 hade säljarna packat upp sina olika loppisföremål och försäljningen kunde börja. Själsö Hamnförening, som arrangerade loppisen för sjunde året i rad, kunde konstatera att tillströmningen av besökare var god och uppskattningsvis uppgick antalet till omkring 600 personer. Mängden bilar som anlände var så många att det behövdes en parkeringsvakt, en uppgift som Bernt Nilsson tog hand om. Zenita Strandänger hade för dagen upplåtit sin betesmark som parkering och Bernt såg till att parkeringen användes och att vägen till hamnen inte ”korkades” igen.

Vädret var under den första timmen gynnsamt för en loppis och kommersen satte snabbt fart. Platsen för loppisen är kanske den mest idylliska för en loppis med båtarna och hamnbassängen som inramning på den ena sidan och de gamla strandbodarna på andra sidan. Men tyvärr började mörka moln torna upp sig strax utanför över havet efter en timmes försäljning. Det hördes även en del åskmuller och en hel del besökare anade störtregn. Vinden tilltog vilket ofta föregår kraftiga regnskurar och många lämnade därför loppisen. Men det tycks vara så att när det är loppis eller midsommarfest i Själsö hamn så regnar det inte. Det är ett axiom. Och så blev det även under årets loppis. Regnet började först omkring kl. 16.00, en timme efter det att loppisen avslutats.

Försäljningen kunde fortsätta för regnet höll sig undan.

Det hotande regnet till trots. Många av säljarna var nöjda och man betonade även att det är trevligt att vara med på loppisen där det också är ett fint tillfälle att träffar bekanta.

Vid kajen låg en av Sjöräddningens båtar förtöjd. Där kunde intresserade tas sig en titt in i båten och få information om båtens instrument och utrustning. Inte minst ett uppskattat besök av barnen. På grund av ett larm måste båten lämna hamnen så besöket i hamnen blev ganska kort.

Strandboden närmast havet var under loppisen inrättat som ett tillfälligt kafé. Här kunde besökarna köpa varm korv , kaffe med bulle och läsk m.m. Försäljningen sköttes av Åsa Nilsson, Anna Karlsson och Yvonne Närström. De goda bullarna var bakade av Britta Nilsson. Några rökta flundror kunde tyvärr besökarna inte köpa. På grund av eldningsförbudet fick man inte att starta röken

Bakluckeloppisen i Själsö är populär och lockar många besökare. Det ekonomiska överskottet som Själsö Hamnförening erhåller används huvudsakligen till underhåll av hamnen. Att det kan bli något överskott alls beror på att alla som arbetar med arrangemanget gör det utan någon ersättning. Ett stort tack till alla från Själsö Hamnförening.