Midsommarfesten 2012

Det vackra vädret lockade många besökande till årets midsommarfirande vid Själsö Hamn.  

Festen, som startade klockan 13, inleddes med den traditionsfyllda seden att klä midsommarstången. Många vana ”lövbindare”fick snabbt igång arbetet och björkris, blåeld, vallmo, gulreseda, prästkrage, brudbröd och många andra vilda blommor prydde snart stången.  

Gerd Johannisson hälsade alla hjärtligt välkomna och berättade att årets midsommarfest arrangerades av den nybildade föreningen Själsö Hamnförening i samarbete med Skälsö Fiskareförening. Gerd uppmanade besökarna att bli medlemmar Hamnföreningen och bjöd in alla till att ta del av festens aktiviteter och förtäring.

Så snart midsommarstången kommit på plats var det dags för ringlekar och musikanterna fick snabbt i gång alla ivriga barn och hågade vuxna.

Under ledning av lekledaren Li Magnusson växte ringen kring stången till en vid cirkel och rösterna från de traditionella sångerna rullade ut över havet. Under tiden dukades det upp nyrökta flundror, festens höjdpunkt för många av deltagarna. När musiken tystnade bildades en lång ringlande kö för att få fatt på en flundra. Lyckligtvis räckte flundrorna till alla och det vackra vädret gjorde att deltagarna kunde sitta i gräset och avnjuta läckerheterna.

Arrangörerna hade fullt upp för att efter flundrorna var det dags att servera kaffe, läsk och wienerbröd. Lätt panik utbröt vid serveringsbordet när wienerbröden var på väg att ta slut och en bra bit av kön fortfarande återstod. Dessbättre fanns det ytterligare en låda kvar och lugnet kunde återställas. Många förväntansfulla blickar riktades mot prisbordet med vinster skänkta av Kometen. Det var dags för lottdragning och flera lyckliga vinnare fick lite extra gott med sig hem till midsommarkvällens fest. När det är trevligt går tiden fort. En lyckad midsommarfest närmade sig slutet. För att få det hela att fungera krävs det frivilliga krafter. Många personer har arbetat med planering, inköp, kaffebryggning, servering, musik, ringlekar, skaffa björkris, lotteri, fånga och röka flundror m.m. Några namn kan nämnas, Gerd Johannisson och Yvonne Närström som planerat festen och gjort alla inköp samt Kenna Nilsson, Staffan Karth och Hans Nyberg som fångat flundror och Patrik Kalmén som rökt flundrorna. Alla som arbetat med arrangemanget kan glädja sig åt en trevlig och uppskattad midsommarfest.